Med

Nejznámějším  včelím produktem je med. Med je definován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, jež je vytvořena společenstvím včel z nektaru nebo medovice ze živých částí rostlin, kterou včely sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechají zrát v plástech.

Med je pro včely zásobní energetickou potravinou, kterou potřebují pro svůj život – na veškerý pohyb, létání i práci v úlu.

Energeticky náročná je i přeměna látek k výživě včel i jejich potomstva, na tvorbu vosku a stavbu nových plástů, energii musí vynakládat i na klimatizaci svého obydlí. V zimě a v noci musí včely topit, za horkých dnů chladit, aby udržely optimální teplotu v centru svého hnízda. Léčivé látky a antioxidanty obsažené v medu chrání včely před většinou bakterií a dalšími nepříznivými vlivy.

Med není pouhým roztokem cukrů, je to extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody a vzduchu. V medu pro setkáváme s mnoha minerálními látkami, vitamíny, rostlinnými silicemi, aromatickými látkami, bílkovinami, tuky, hormony a celou řadou dalších látek. Mnoha blahodárných vlastností medu může využívat i člověk, který může při správné péči o včely část jejich medových zásob odebrat i pro sebe.

Podle původu rozdělujeme med na nektarový a medovicový.

Nektar. Kvetoucí rostliny většinou potřebují, aby byl jejich pyl přenesen z jednoho květu na druhý. Tento přenos často zprostředkuje hmyz, podle toho mluvíme o hmyzosnubných rostlinách. Rostlina láká opylovače barvou a vůní svých květů, a za přenos pylu nabízí odměnu. Tou je sladká šťáva – nektar, produkována květními nektárii (vzácně i mimo květy).

Medovice. Je to také sladká šťáva. Tato se dostane na povrch rostlin prostřednictvím dalších druhů hmyzu- takzvaných producentů medovice- mšice, červci, mery. Většina producentů žije na stromech a keřích. Produkce medovice souvisí s rozmnožovacími cykly hmyzu. Samičky tohoto hmyzu potřebují přijímat mnoho potravy. Nabodávají cévní svazky listů a jehlic, nasávají rostlinnou šťávu, zužitkovávají z ní pouze bílkoviny. Zbylou šťávu, velmi bohatou na cukry, vystřikují ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. Tyto kapénky sbírají včely jako medovici.