Mateří kašička je ryze včelím produktem. Je to velmi důležitá forma bílkovinné potravy, kterou dospělé dělnice krmí včelí larvy všech kast- mateří, trubčí, dělničí, během jejich vývoje a matku celý její život. Mateří kašička je látka kašovité konzistence, kterou tvoří dělnice ve svých hltanových žlázách ústících v blízkosti sosáku, kterým ji předávají jiné včele (matce, trubci) nebo k larvě. Kašička obsahuje též sekret nadčelisťové žlázy. Pro její tvorbu je ve výživě včel důležitý pyl- zdroj bílkovin. Létavky přinášejí velké množství pylu do úlu, úlové včely ho konzervují v buňkách a nejmladší včely- kojičky ho konzumují.


Mateří kašička je jako potrava vyvážená a bezezbytková. Larva se v prvních dnech svého vývoje nepotřebuje zbavovat výkalů, pouze roste, za šest dnů se hmotnost dělničí larvy zvýší zhruba tisíckrát, matka a trubec jsou ještě větší. Poté je růst larvy ukončen a je v buňce zavíčkována dělnicí, další vývoj probíhá již bez příjmu potravy.
Díky odlišnému způsobu výživy se matka liší od dělnice svým vzrůstem, je mnohem větší i když pocházejí ze stejného genetického základu. Matka náležitou výživu potřebuje, neboť podává obrovský výkon. Na vrcholu sezony naklade denně několik tisíc vajíček. Velmi zřetelný je i rozdíl v délce života matky a dělnic.
Rychlý růst larev, tvorba vajíček ve vaječnících matky i rozdíl ve věku, kterého se matka dožívá, je umožněn hlavně dokonalým složením mateří kašičky, neboť obsahuje všechno, co včelí organismus k vývoji potřebuje. Hlavní složkou kašičky jsou bílkoviny, cukry, tuky, minerální látky, aminokyseliny, ribonukleová kyselina, vitamíny, voda.


Mateří kašičce se proto připisuje omlazující, tonizující a stimulační účinek. Pro svou antimikrobiální, protizánětlivou, antioxidační aktivitu může pomoci při řešení různých zdravotnických obtíží.
Zatímco dělnice se v létě dožívá tří čtyř týdnů a v zimě nanejvýše čtyř pěti měsíců, matka se může dožít až šesti let.