Nejznámějším včelím produktem je med. Med je definován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, jež je vytvořena společenstvím včel z nektaru nebo medovice ze živých částí rostlin, kterou včely sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechají zrát v plástech.


Energeticky náročná je i přeměna látek k výživě včel i jejich potomstva, na tvorbu vosku a stavbu nových plástů, energii musí vynakládat i na klimatizaci svého obydlí. V zimě a v noci musí včely topit, za horkých dnů chladit, aby udržely optimální teplotu v centru svého hnízda. Léčivé látky a antioxidanty obsažené v medu chrání včely před většinou bakterií a dalšími nepříznivými vlivy.
Med není pouhým roztokem cukrů, je to extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody a vzduchu. V medu pro setkáváme s mnoha minerálními látkami, vitamíny, rostlinnými silicemi, aromatickými látkami, bílkovinami, tuky, hormony a celou řadou dalších látek. Mnoha blahodárných vlastností medu může využívat i člověk, který může při správné péči o včely část jejich medových zásob odebrat i pro sebe.
Podle původu rozdělujeme med na nektarový a medovicový.
Nektar. Kvetoucí rostliny většinou potřebují, aby byl jejich pyl přenesen z jednoho květu na druhý. Tento přenos často zprostředkuje hmyz, podle toho mluvíme o hmyzosnubných rostlinách. Rostlina láká opylovače barvou a vůní svých květů, a za přenos pylu nabízí odměnu. Tou je sladká šťáva – nektar, produkována květními nektárii (vzácně i mimo květy).


Medovice. Je to také sladká šťáva. Tato se dostane na povrch rostlin prostřednictvím dalších druhů hmyzu- takzvaných producentů medovice- mšice, červci, mery. Většina producentů žije na stromech a keřích. Produkce medovice souvisí s rozmnožovacími cykly hmyzu. Samičky tohoto hmyzu potřebují přijímat mnoho potravy. Nabodávají cévní svazky listů a jehlic, nasávají rostlinnou šťávu, zužitkovávají z ní pouze bílkoviny. Zbylou šťávu, velmi bohatou na cukry, vystřikují ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. Tyto kapénky sbírají včely jako medovici.
Med je pro včely zásobní energetickou potravinou, kterou potřebují pro svůj život – na veškerý pohyb, létání i práci v úlu.