Mateří kašička

Mateří kašička je ryze včelím produktem. Je to velmi důležitá forma bílkovinné potravy, kterou dospělé dělnice krmí včelí larvy všech kast- mateří, trubčí, dělničí, během jejich vývoje a matku celý její život. Mateří kašička je látka kašovité konzistence, kterou tvoří dělnice ve svých hltanových žlázách ústících v blízkosti sosáku, kterým ji předávají jiné včele (matce, trubci) nebo k larvě. Kašička obsahuje též sekret nadčelisťové žlázy. Pro její tvorbu je ve výživě včel důležitý pyl- zdroj bílkovin. Létavky přinášejí velké množství pylu do úlu, úlové včely ho konzervují v buňkách a nejmladší včely- kojičky ho konzumují.

Mateří kašička je jako potrava vyvážená a bezezbytková, larva se v prvních dnech svého vývoje nepotřebuje zbavovat výkalů, pouze roste, za šest dnů se hmotnost dělničí larvy zvýší zhruba tisíckrát, matka a trubec jsou ještě větší. Poté je růst larvy ukončen a je buňce zavíčkována dělnicí, další vývoj probíhá již bez příjmu potravy.

Díky odlišnému způsobu výživy se matka liší od dělnice svým vzrůstem, je mnohem větší i když pocházejí ze stejného genetického základu. Matka náležitou výživu potřebuje, neboť podává obrovský výkon. Na vrcholu sezony naklade několik tisíc vajíček. Velmi zřetelný je i rozdíl v délce života matky a dělnic.

Zatímco dělnice se v létě dožívá tří čtyř týdnů a v zimě nanejvýše čtyř pěti měsíců, matka se může dožít až šesti let.

Ojediněle rychlý růst larev, tvorba vajíček v matečnících matky i rozdíl ve věku, kterého se matka dožívá je umožněn hlavně dokonalým složením mateří kašičky, neboť obsahuje všechno, co včelí organismus k vývoji potřebuje. Hlavní složkou kašičky je voda, cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, aminokyseliny, ribonukleová kyselina, vitamíny.

Mateří kašičce se proto připisuje omlazující, tonizující, stimulační účinek. Pro svou antimikrobiální, protizánětlivou, antioxidační aktivitu může pomoci při řešení různých zdravotnických obtíží.